Manier van opvoeden is bepalend voor succes op latere leeftijd.
Ben jij je als ouder bewust wat jij je kind mee wilt geven voor later?
Tijdens het opvoeden van je kinderen wordt je voortdurend uitgedaagd. Als ouder ben je vaak niet op de hoogte hoe een kind zich ontwikkelt, hoe gedrag ontstaat en hoe lastig is gedrag te veranderen. Alles wat je als ouder doet en zegt heeft een blijvende impact bij je kind. Een kind kun je namelijk alles aanleren. Het bepaald zelfs het zelfvertrouwen wat je kind heeft of hoe respectvol je kind tijdens de pubertijd reageert op jullie, de omgeving en de wereld. Wat jij als ouder laat zien is het voorbeeld voor je kind, zowel in je handelen als bij het delen van je gevoelens. Gelukkig kunnen ouders inzicht krijgen in de ontwikkeling, zodat je jouw eigen gedrag erop aan kunt passen.
School voor Zelfwaardering biedt het inzicht dat nodig is om je kind te ondersteunen bij zijn eigen ontwikkeling. Jarenlang onderzoek, studie en ervaringsdeskundigheid hebben ertoe geleid een mooi programma aan te bieden. Wij kijken eerst naar wie jij bent als ouder en hoe je overkomt, wat je wensen zijn en wat je problemen zijn in de overdracht naar je kind. Vandaaruit krijg je inzicht in de effecten van je eigen handelen. Een "AHA" belevenis zit verscholen in iedere bijeenkomst. Wij bieden meerdere mogelijkheden om de informatie tot je te nemen. Ouders kunnen na de bijeenkomst gericht aan het werk en praktische tips bieden uitzicht op gewenst gedrag en ontwikkeling.
School voor Zelfwaardering levert ook advies of ondersteuning tijdens de opvoeding.
Als je vast loopt als ouder in de overdracht naar je kind of je merkt, dat je kind ergens last van heeft, is het zinvol eens te komen praten over hoe jij als ouder met bepaalde gedragingen kunt omgaan. Het is beter jij als ouder te ondersteunen, dan je kind in therapie of naar kindercoaches te sturen. Je kind leert het meeste van zijn directe omgeving.
direct naar ouder-ondersteuning
Wat maakt nu de training & ondersteuning bij School voor Zelfwaardering zo succesvol?
- Jarenlange deskundigheid verworven over de ontwikkelingsfasen, gedragingen, gehechtheid en zelfwaardering;
- Van onbewuste overdracht naar bewuste overdracht;
- Betaalbare & praktische oplossingen;
- Je zal minder last hebben van ongewenst gedrag;
- Het zorgt ervoor dat je om kunt gaan met verschillende vaardigheden;
- Het zal resulteren in een gelukkig kind met een hoge waardering voor zcihzelf en anderen.
De natuurlijke ontwikkeling van zelfwaardering
Zelfvertrouwen
Gedurende de peuterperiode ontwikkelt zich ons zelfvertrouwen. Aan de hand van de dingen die wij ondernemen en de ervaringen over deze handelingen. Deze periode loopt door tot een jaar of zes. Als kleuter gaat het kind de uitdaging met zichzelf en omgeving aan, om te ontdekken waar de uiteindelijke grenzen liggen van eigen handelen en die van de directe omgeving (ouders, kinderopvang, etc). Als het proces goed doorlopen is, heeft je kind, als het naar de basisschool gaat, voldoende zelfvertrouwen opgedaan en is het klaar om de betekenis van woorden te leren begrijpen. Dit is ook de rede waarom straffen totaal geen nut heeft tot een jaar of zes. Het kind leert er alleen angst uit te halen en ontwikkelt juist geen zelfvertrouwen.
∗∗∗
Faalaangst doet ook zijn intrede, als het kind het nooit genoeg vindt wat het presteert. Enerzijds komt dat door het karakter, anderzijds is reactie vanuit de omgeving ook bepalend voor de vorming van perfectionisme.
Zelfrespect
Als 9 jarige krijg je het best moeilijk. Want de socialiseringsfase begint en daar kunnen kinderen gestresst van raken. je hebt ineens te maken met "anderen". Overal dien je rekening mee te houden. In deze fase ontstaat het please gedrag, last hebben van pestgedrag, emotionele buien (snelle irritaties, boosheid, angst). Ook staat deze fase bekend als het ontwikkelen van een fobie. Er kan dus veel mis gaan in de pre pubertijd. De vertrouwde omgeving (ouders) kunnen ineens vijandig worden als de wijze van aandachtgeven en communiceren niet veranderd. Je duikt dan als beschadigd de pubertijd in. Het respect is het belangrijkste thema om te leren. Respect leer je, omdat je omgeving jou het bijbrengt wat respect is.
∗∗∗
Uiteraard moet je het zelf ondervinden en ga je vele grenzen overschrijden om respect zelf te kunnen ervaren. Pas daarna kun je opbrengen respectvol naar anderen toe te zijn. Gelukkig zijn je vrienden vaak de enige wezens op aarde die je begrijpen. Ouders doen er dus goed aan in deze fase de ondersteuning en communicatie totaal anders uit te voeren, dan zij gewend waren.