Keuzes maken is leuk

Keuzes maken is leuk!

Op dit moment wordt ons leven behoorlijk op de proef gesteld. Het corona virus doet een aanval op onze gezondheid en zorgt ervoor dat wij iedere dag vele beslissingen hebben te nemen. Beslissingen waar het effect ervan niet bekend is: is het de goede beslissing of juist de verkeerde. Pas achteraf ervaar je de consequenties van je keuze. 

 

Als je wasmachine stuk is en je laat in deze roerende tijd een servicemonteur komen, denk je maar aan 1 ding: maak mijn wasmachine. Als de man voor de deur staat realiseer jij je het gevaar van het virus. Zeker als de man snottert en niest. Welke keuze maak je dan? De wasmachine is in deze tijd een belangrijk instrument bij bestrijding van het virus. Je kunt niet zonder. Ziek worden heb je ook geen zin in. Een andere keuze is een nieuwe wasmachine laten bezorgen. Ook dan ben je afhankelijk van de man die het levert. 

 

Als je normaal erg bang bent, onzeker of twijfelt, bevries je als het ware en laat de man gewoon zijn werk doen. Het liefst verzorg je hem met een kopje koffie. Je neemt het hoesten voor lief. De angst voor de angst van het virus is zo groot, dat je eigenlijk bevriest. Gevolg is dat je dagen lang met angst in je lijf rondloopt. Je slaapt niet meer, piekert en realiseert pas achteraf wat er kan gebeuren. 

 

Als je normaal geen moeite hebt met het nemen van beslissingen sta je anders in het leven. Je kijkt de man aan en weigert hem toe te laten. Sorry, maar nu even niet. Je belt gelijk een nieuw bedrijf op en dat doe je net zo lang jij overtuigd bent van een gezonde servicemonteur. Garantie krijg je niet, echter je zoekt net zolang jij het vertrouwen in je zelf hebt, dat de toegelaten man echt niet ziek is. De wasmachine wordt gerepareerd en je houdt afstand. Je piekert niet meer over mogellijke besmettingen. Je hield je familie op afstand, dus een minimale kans op besmetting. Nog steeds geen garantie, maar je overziet de consequenties en het vertrouwen is sterk. Mocht het zo zijn dat je later toch het virus te pakken hebt, wil dat niet zeggen, dat je de link legt met de monteur. 

 

Alles hangt dus af van hoe jij met angst omgaat. Ben je in veel dingen onzeker en vind je dat vervelend, dan gaat het brein zich daarop instellen. Alles hangt af van jouw eerste zes jaar in het leven. De wijze van opvoeding creeert een denkwijze over angst welke je hele leven aanwezig kan blijven. Zo gaat het ook over het vertrouwen in anderen. Als je een ander snel vertrouwt kun je teleurgesteld raken in de ander en het leven. Een ander heeft zijn of haar vertrouwen te winnen. Dat duurt op zich lang. Alles hangt af van ons denken in context. In hoeverre heb je geleerd, dat je altijd hebt te kijken naar het moment van ontmoeting. Waar is het, wie is het, wat maakt dat het klikt, welik vertrouwen geef jij de ander, wat wil je met de ander, etc. In luttele seconden geef jij antwoord op de vele vragen die je stelt om iemand in vertrouwen te nemen. Niemand is daar in getraind, nee wordt je zelfs afgeleerd tijdens wederom je opvoeding. Nu is het de periode van de pubertijd welke ervoor zorgt om in context te kunnen denken. Het brein is afhankelijk van de groei van je prefrontale cortex en de vele verbindingen die het maakt om consequenties te kunnen overzien. Je ervaringen ondersteunen je vertrouwen of juist je wantrouwen. 

 

Wij leven in een land met een eindeloze vrijheid in het maken van keuzes. Op zich is dat al beangstigend. Zo veel keuzes komen erop ons af. Veel mensen die lijden onder depressieve gedachtes, maken nauwelijks keuzes. Het beklemt ze en bevriezen in hun handelen naar oplossingen. Zij durven zich niet meer bloot te stellen aan consequenties, aan de pijn die een verkeerde keuze kan opleveren. Zonder vertrouwen in eigen waarneming zijn ze niet in staat te leven. Deze groep investeert niet meer in het leven. Vandaar dat deze groep suicidale gedachtes toelaat. Ze vergeten, dat het ook een keuze is, om er een eind aan te maken. Een keuze om te ontsnappen aan de sluimerende gevoelens. Het is dan ook de moeilijkste beslissing voor de mens: stap ik eruit of blijf ik lijden? Het is overigens ook een dappere beslissing om uit het leven te stappen, alleen is het een investering in de angst voor het leven. Maar wat is het leven? 

 

De meeste keuzes die wij te maken hebben voelen als het ware als zwaar. We willen allemaal een "goede" keuze maken, alleen leert de mens van juist de verkeerde keuzes die wij maken. Het mooiste in het leven is ons leerproces. Een leerproces is bij iedereen anders. Iemand met zelfvertrouwen vindt het niet erg fouten te maken. Een perfectionist vindt het verschrikkelijk fouten te maken. De context is: het is nooit goed genoeg. Maar als je "goed" analyseert vervaagd hetgeen je wilt nastreven. Dus het leerproces komt te liggen op het verwoorden van gevoel, van gedachtes en van verbeelding. Het betekent een devaluatie van het woordje "goed". Daar zijn diverse technieken voor. 

 

De hele dag door maakt de mens keuzes. Wat eten wij, wat doe ik op brood, etc. Als je de context ervan beseft wordt het steeds gemakkelijker voor je om keuzes te maken. Als je niet te veel investeert in verwachtingen, belemmerende overtuigingen, hoop, geloof en verlanges wordt het maken van keuzes een stuk gemakkelijker en zal je zelfvertrouwen toenemen. Uiteraard leren van onze fouten, dus wordt het aantrekkelijk als wij als opvoeders gedurende de opvoeding onze kinderen bewuster fouten laten maken. Laat ze het maar ervaren als zij iets ondernemen wat minder slim is of  verkeerd is. Laat ze vroegtijdig ervaren, dat fouten maken mag, kan en mooi is.

De context is nu: opvoeding kinderen, bijbrengen van zelfvertrouwen. In dat kader ga je al als opvoeder anders met je kind om. Als je als ouder het alleen houdt bij advisezen, kan het kind zelf leren keuzes te maken. als het de verkeerde keuze was voor het kind, is het belangrijk dat je als opvoeder je kind leert hoe je deze keuze kunt ombuigen naar een win-win situatie. 

 

De mens kan niet vooruitkijken. Paranormale mensen maken optimaal gebruik van hun aangeleerde vertaling van keuzes maken, meestal geworteld in enorme angstbelevingen. Zij zijn optimaal alert en brengen balans in de zoektocht naar vertrouwen. Ieder mens heeft een intuitieve eigenschap, ontstaan vanuit ervaringen. Door te luisteren naar deze gevoelens kun je vaak je keuze gemakkelijker nemen. Behalve als je lijdt aan de angst voor de angst. Dan heb je dit eerst te leren aanvaarden en te utiliseren. 

 

Op dit moment kan niemand voorspellen hoe het leven verder gaat. De spaanse griep heeft enorm veel schade gebracht een eeuw geleden en kostte vele miljoenen het leven. Gaat corona ook die kant op? Niemand weet het. Wat wij wel weten is, dat er een groep mensen overleeft. Daar ligt de kracht van ons voortbestaan. De regering neemt iedere dag maatregelingen welke mensen opvolgen, alleen zal ieder mens zelf hebben te beslissen hoe ze omgaan met de maatregelingen. Niemand is wijs genoeg om te voorspellen. De keuzes die je te maken hebt bij het toelaten van de monteur voor de reparatie aan je wasmachine ligt bij ieder mens zelf. Door in ieder geval een besluit te nemen en te beseffen hoe jij je angst voor het onbekende kunt bestrijden (wat filosofisch niet kan) neem jij je besluiten. 

 

In een online training kan ik je leren om contextueel te denken en andere woorden te leren gebruiken bij het maken van keuzes, waardoor de draagkracht van het maken van een keuze hoger wordt. Het gaat niet om goed of fout, maar om het maken van een keuze en te leren leren om te gaan met de consequenties. Hoe groot de consequenties ook zijn. Als jij in staat bent een einde aan je leven te maken, kun je ook in staat zijn te kiezen voor het leven. Gelukkig hoeven we niet de hele dag door deze zware keuzes te maken. Maar ook hierbij gaat het over het trainen van je brein, anders te mogen en kunnen kijken naar consequenties. In de training maken we voortdurend gebruik van onze zintuigen, want als wij die niet meer kunnen vertrouwen....

 

keuzesmaken 2

 

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster